Home2011 Februari


  Bij het tweehonderste geboortejaar van Fransz Liszt door Willem Jan Cevaal

  Portret van Liszt uit 1842, toen hij op de toppen van zijn roem als pianovirtuoos verkeerdeEen jonge Franz Liszt - litho uit 1832.Dit jaar is het precies 200 jaar geleden dat Franz Liszt werd geboren. Willem Jan Cevaal belicht het leven van deze zeer religieuze pianovirtuoos en popster avant la lettre. En hoewel hij streefde naar vernieuwing, was hij voor wat de kerkmuziek betreft een vurig bewonderaar van de muziek van Palestrina.


  Liszt bracht zijn jonge jaren door in het plaatje Raiding, destijds gelegen in Hongarije, tegenwoordig in Oostenrijk. Zijn vader was er belast met het toezicht op de schaapskudde van de vorst van Esterházy. Van hem leerde Liszt de grondbeginselen van het pianospel. In 1822 verhuisde het gezin naar Wenen, waar de jonge Liszt les kreeg van Czerny en Salieri. Een jaar later ging hij met zijn vader op toernee door Europa, de start van zijn loopbaan als pianovituoos.


  .

  In 1848 liet Liszt het rondreizende bestaan achter zich en vestigde zich in Weimar. Hier legde hij zich toe op het componeren en dirigeren van grootschalige orkestwerken. Echt rust kreeg hij in 1861, toen hij zich in Rome vestigde. Hij ontving er in 1865 de tonsuur en de lagere wijdingen. De laatste jaren van zijn leven reisde Liszt weer door Europa. Hij overleed op 31 juli 1886 in Bayreuth.


  Al op jonge leeftijd liet Liszt zich kritisch uit over de kerkmuziek. Vooral het gebruik van operamelodieën stuitte hem tegen de borst. Ook het niveau van de meeste composities vond hij onder de maat. In Rome maakte hij kennis met het oeuvre van Palestrina. Dit maakte grote indruk, en het werd een voorbeeld voor zijn eigen kerkmuziek. Niet zozeer de polyfonie, als wel de relatie tussen tekst en muziek. En dat is precies waarom de Caeciliabeweging Palestrina omarmde als hét voorbeeld van goede kerkmuziek.

  Het graf van Liszt op het Stadtfreidhof te Bayreuth.