Home


Archief 2010


Augustus


 • Biografische schets Willem Barnard

  Willem Barnard wordt als Wilhelmus Barnard geboren te Rotterdam op 15 augustus 1920. Hij wordt dit jaar dus negentig. In 1938 gaat hij Nederlands studeren in Leiden. Na de capitulatie in 1940 besluit hij theologie te gaan studeren in Utrecht. Hij wordt in de oorlogsjaren een tijdlang te werk gesteld in Duitsland. De oorlog is een trauma dat hem zijn leven lang blijft achtervolgen.  In 1946 wordt Barnard hulppredikant in Hardenberg, maar hij kan er zijn draai niet vinden. Hij is dan ook blij dat hij in 1950 een beroep naar Nijmegen kon aannemen. Daar ontstaat zijn betrokkenheid bij de nieuwe psalmberijming. Als predikant met een bijzondere opdracht in dienst van de Van der Leeuwstichting ging hij in 1954 in Amsterdam aan het werk. Hier start hij in 1957 de zogeheten Nocturnen.

  Om gezondheidsredenen vertrekt Barnard in 1961 naar het Gelderse Rozendaal. Hij schreef er tal van liederen die later in het Liedboek terecht kwamen. In 1970 beÃĢindigt Barnard zijn werkzaamheden als predikant; enkele jaren later legt hij het ambt definitief neer. In 1978 verhuist hij naar Utrecht, waar hij zich geheel aan de letteren kan wijden.


  Een kindercantorij in actie.

  Reitsma verwijst nog maar eens naar de rol van kinderen in de oude kerk. Door de toenemende rationalisering zijn de kinderen langzaam maar zeker buiten de eredienst geplaatst. Zijn conclusie: kinderen zijn van onmisbaar tot overtollig in de eredienst geworden.