Home


Archief 2010


Augustus


 • Christoph Graupner (1683-1760)

  Christoph Graupner was een tijdgenoot van J.S. Bach. Na zijn studies rechten en muziek trad hij in 1705 als klavecinist in dienst bij de Hamburgse Opera. In 1709 verhuisde Graupner naar Darmstadt, waar hij benoemd was tot Hofkapellmeister. Toen in 1722 vanuit Leipzig een beroep op hem werd gedaan om Thomascantor te worden, weigerde Ernst Ludwig von Hessen-Darmstadt hem te laten gaan. Hij overleed er in 1760.


  Christoph Graupner.

  Aan het hof te Darmstadt had Graupner de leiding over het orkest, het theater en de kerkmuziek in de hofkapel. Er zijn 1423 geestelijke cantates, 24 wereldlijke cantates, 42 klavecimbelpartita's, 44 soloconcerten, 85 orkestsuites en tientallen sonates van hem bewaard gebleven. Het duurde tot ver in de 20ste eeuw voordat Graupners betekenis werd herontdekt.


  Handschrift van Graupner.

  De teksten van de cantates zijn voornamelijk geschreven door Georg Christian Lems en Graupners zwager Johann Conrad Lichtenberg. De teksten zijn opgebouwd uit commentaren en vrome, piƫtistische overpeinzingen. Het koraal is een vast bestanddeel van de cantates.